Att förbereda sig för Sverige kan inkludera att förstå några samhälleliga normer som är tydligt svenska, vissa ganska grundläggande, andra mer subtila. Först och främst, när du är inbjuden hem till en svensk,kom i tid och ta alltid av dig skorna.

Få människor dricker mer kaffe än svenskarna. I Sverige främjas kaffedrickande genom en tradition som kallas fika där vänner, familj eller kollegor möts för kaffe eller te, ofta med något sött på sidan. De flesta svenskar kommer att njuta av minst en fika om dagen som en möjlighet att slappna av.

Ställ dig i kön

Från apoteket och skattekontoret till din lokala livsmedelsbutiks köttdisk så tvingas du ha tålamod när du väntar på att få serveras i en numrerad kö. Många företag har ett biljettsystem,  vanligtvis en liten maskin hängd på en vägg som skickar ut nummerlappar. När du tar tag i din biljett måste du vänta tills ditt nummer dyker upp på en skärm innan du kan gå vidare till disken.

Att tala svenska hjälper oerhört om man ska bo i Sverige. Chansen är stor att du kan bo här i flera år utan att lära dig minsta lilla svenska. Svenskar rankas i stort som värld nummer två på engelska som andraspråk. Därför kan det ta längre tid att lära sig svenska, dock är språket  avgörande för full integration. Att registrera sig för SFI (svenska för invandrare) kan vara ett steg i rätt riktning. Att lära sig svenska kan vara en utmaning, men värt ansträngningen.

SFI-kurser erbjuds genom varje kommuns vuxenutbildningsprogram (kommunal vuxenutbildning eller komvux) så att du måste kontakta din lokala kommun.

Pappor stannar hemma i Sverige

När det gäller jämställdhet mellan könen är Sverige en av ledarna, och männ drar definitivt sin egen vikt när de stannar hemma och uppfostrar spädbarn. I Sverige har par rätt till 480 dagars betald föräldraledighet, och denna tid kan delas mellan föräldrarna.

Svenskarna gillar att vara utomhus. Okej, kanske inte alla av dem, men många. I Sverige finns det åtminstone en aktivitet året runt som kan avnjutas, komma regn, sol eller snöstorm. Och regeringen har gjort det enkelt att njuta av Sveriges natur genom att ge människor rätten till allmän tillgång, Allemansrätten.

Det finns en samhällelig uppförandekod i Sverige som verkligen inte har någon direkt översättning. Löst översatt betyder ordet lagom “tillräcklig” eller “lämpligt”. När det används som referens till samhälleligt beteende, betyder det att blandas in på lämpligt sätt utan extrema känslor.

Informella

Svenskar är informella med namn. Din läkare, din universitetsprofessor, din ekonomiska rådgivare, alla kommer att adressera dig med förnamn och förväntar dig att göra samma sak i samtal. Det är ganska mycket standard i Sverige, oavsett jobbtitlar. Det finns naturligtvis några viktiga undantag från regeln. Om du är inne i en rättssal eller står inför en politisk minister eller någon från den svenska kungafamiljen, bör du få titlarna rätt.

Du kommer snabbt att märka att skor tas av när du går in i privata bostäder i Sverige. Vissa förklarar det med det enkla faktumet att svenskar tillbringar mycket tid utomhus under vintern och är benägna att dra i smuts. Andra säger att det är ett tecken på respekt för hemmet. Hursomhelst, du kanske vill tänka två gånger innan du bär full snörningskängor när du besöker folk.

Kom i tid

Det är allmänt känt att ”tid” ska respekteras hela tiden, oavsett om du går på en intervju eller en vänskaplig fika. Möten börjar i tid med eller utan dig. Tåget går i tid med eller utan dig. Svenskarna värderar punktlighet.

Svenskar firar jul, påsk, midsommar och valborgsmässoafton. Men nästan lika viktiga är de dagar som firar mat Fettisdagen, som i Sverige kräver en semla, Våffeldagen och Kanelbullens dag.

Det är säkert att dricka vattnet och att dricka direkt från kranen är normen i Sverige. Vattnet är rent och friskt, så du kan spara både pengar och miljön genom att inte köpa vatten på flaska.

Att flytta till ett nytt land handlar också mycket om att kunna det sociala spelet och de sociala reglerna. Faktiskt så är Sverige rätt annorlunda på den fronten. Både på gott och ont. I många länder är det ett stort fel om man till exempel använder mobilen om man är ute med andra och äter eller dricker eller så. Och ännu värre om man är bjuden hem till någon på middag och placerar mobilen på bordet. Det är ett stort nej. I Sverige kanske det inte är jättefarligt att göra så. Här kan man till och med sitta på krogen med någon och samtidigt fippla med mobilen, surfa runt på facebook eller liknande. Själv har jag vanan inne att flippa lite kort på Funny Games eller snurra något spel på PokerStars Casino. Det brukar aldrig störa någon och jag kan ändå alltid hålla fokus i ett samtal.