Att vara ensamkommande

Här kommer vi att samla berättelser om hur det är att fly som barn eller ungdom, utan sina föräldrar.
Ställ dig frågan; hur skulle jag vilja bli välkomnad om jag var tvungen att fly? Eller; hur skulle jag vilja att mina barn/syskonbarn/barnbarn blev mottagna om de var tvungna att fly?

 

"Den okända vägen" -- en film om och med fyra unga killars resa till Sverige från Iran samt Afghanistan. Producerad av Rädda Barnen.Krigsduvor

Krigsduvor handlar om en kurdisk flicka som skickas ensam till Sverige, om hennes längtan efter sin mamma och om hennes mod för att möta en ny värld.
Zanyar Adami (f.1981), som har skrivit och regisserat Krigsduvor, har själv erfarenhet av att som barn fly ensam utan sina föräldrar. Zanyar har en bakgrund som journalist, författare och föreläsare. Han har bland annat grundat och varit chefredaktör för tidskriften Gringo, som belönades med Stora journalistpriset. 2011 debuterade Zanyar som filmregissör med dokumentärfilmen Gerillasonen. Filmen har sålts till sex TV-kanaler och vunnit pris på flera festivaler världen över.
Se filmen här

Ensamkommande barn - Snacka loss

I Sverige har vi kommit långt när det gäller att ta emot ensamkommande barn - att ta fram boende, goda män, ordna skolor och allt det praktiska. Men någonting som vi ofta glömmer bort är de här barnens behov vad gäller nära och god omsorg.


 

Ensamkommande barn - Barn utan papper

Barn utan papper är den kanske mest utsatta gruppen barn i Sverige idag. Hur kan man ge stöd till de barn som lever utanför samhället? Vilka är de här barnen och varför är de här utan papper?

Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook