Liga Open för alla

Måndag 14 november 2016

Välkommen hit har varit igång drygt ett år och projektet har under den här tiden samlat på sig basketföreningars erfarenheter när det gäller att inkludera nyanlända ensamkommande ungdomar. Den största utmaningen? Bristen på nybörjarbasket och breddverksamhet för tonåringar, oavsett om man är född i Sverige eller Afghanistan.

Liga Open
Många basketföreningar har anpassat sig och dragit igång nybörjarverksamhet för tonåringar, där några har träningsgrupper som utgörs av både nyanlända flyktingar och svenskfödda nybörjare, medan andra har grupper som består enkom av nyanlända ungdomar.

Ragunda Basket och Bräcke Basket i Jämtland har i samarbete med MNBDF gått ett steg längre och utvecklat tävlingsverksamhet som är anpassad för tonåriga nybörjare – Liga Open.

-       Vi vill erbjuda nya och icke-etablerade basketspelare att spela matcher regelbundet, berättar Monica Sandström, ordförande i Bräcke Basket. Upplägget är detsamma som Easy Basket Cup, det vill säga lagen anmäler sig till en omgång i taget och utifrån anmälningarna lägger vi matchprogrammet tillsammans.

Flexibel spelform
Liga Open hade premiäromgång i Bräcke den 29 oktober med deltagande lag från Ragunda, Bräcke och Östersund. Totalt spelades 32 matcher på stor och liten plan; 3 mot 3, 4 mot 4 samt 5 mot 5, beroende på ålder och nivå.

-       Vår ambition är att ha en omgång av Liga Open varje månad, berättar Monica vidare. Nästa omgång är i Ragunda i slutet av november.


Nybörjarverksamhet
Att det är brist på bredd- och framförallt nybörjarverksamhet för tonåringar gäller inom många idrotter i Sverige. Och eftersom en stor del av de drygt 35 000 ensamkommande ungdomar som sökte asyl i Sverige 2015, inte har haft möjlighet att träna systematiskt i någon större utsträckning, är bristen på bredd- och nybörjarverksamhet den stora utmaningen när det gäller integration via idrott. Det finns så klart många undantag där basketföreningar och andra idrotter har tagit emot erfarna utövare, men för majoriteten handlar det om nybörjar- och breddverksamhet.

-       Förhoppningsvis kan den ökade migrationen vara en katalysator för ett Idrottsverige där det är en självklarhet att du kan börja med en ny sport, oavsett hur gammal du är, säger Camilla Altéus, projektledare för Välkommen hit. Inaktiva tonåringar – oavsett bakgrund - är en växande ohälsobomb. Vi behöver tänka nytt och därför är initiativet i Mellannorrland välkommet och mycket spännande att följa.

Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook