Letter of Clearance Light

Fredag 26 februari 2016

Information till föreningar med nyanlända personer som vill spela basket i Sverige

Det finns regler och rutiner kring hanteringen av utländska spelare som gäller alla länder och styrs av FIBA. Följande gäller för seriespel respektive förbundsseriespel:

Seriespel U13 upp till div 2

Spelaren har aldrig tidigare spelat organiserad basket:

Föreningarna måste registrera alla utländska medborgare som ska spela seriespel i Sverige (från U13 och uppåt) hos FIBA och få ett Letter of Clearance. För att enklare kunna hantera administrationen gällande nyanlända flyktingar som vill spela basket, har SBBF fått tillstånd av FIBA att förenkla hanteringen kring registrering av Letter of Clearance för de spelare som inte tidigare har spelat organiserad basket i ett annat land. 

Som förening behöver ni göra följande: 

U13-Div 2: Fyll i dokumentet Letter of Clearance Light och mejla det till info@basket.se. Dokumentet ligger här. SBBF sammanställer sedan ansökningarna och skickar till FIBA.

OBS! Spelaren inte är spelklar förrän föreningen har fått ett OK från SBBF.

Ansökan är kostnadsfri. 

Spelaren har tidigare spelat organiserad basket:

U13-Div 2: För de spelare som tidigare har spelat seriespel i ett annat land än Sverige, krävs normal handläggning av Letter of Clearance, följ länken: http://www.basket.se/Tavling/Licensinformation/LetterofClearance/ 
 
Landet där spelaren tidigare har spelat seriespel, har rätt att ta ut en administrativ avgift för ett Letter of Clearance. SBBF tar endast ut en avgift om det gäller Ligaspelare. 

Förbundsserier 

För en utländsk medborgare som ska spela i en förbundsserie (div 1 och uppåt) krävs en FIBA-licens och ett Letter of Clearance. Mer information om den hanteringen hittar ni här: 
http://www.basket.se/Tavling/Licensinformation/Utlandskaspelare/ 

Vi hoppas att de förenklade rutinerna kommer underlätta ert administrativa arbete, så fokus blir på basketen och glädjen i idrott.

 

 

 

Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook