Kattia - en baskettalang från Syrien

Onsdag 2 december 2015

"Kattia kom till SBBK genom sin kusin Miryam under december 2014. Hon tränade sin första träning med en grupp av nyanlända tjejer och gamla SBBK:are födda 2001 en kall fredag i Täljehallen och spelade sin första match på söndagen. F01 Grön tog emot Kattia med öppna armar och många av tjejernas första minnen var när de firade hennes födelsedag med en överraskningsfest med ballonger och tårta då hon fick en dos av glädjetårar, eller när de värmde upp till Syriansk folkmusik tillsammans för första gången.

Miryam Rafo, Kattias kusin, är både coach för ett gäng som lirar boll tillsammans med SBBK genom Armenska Katolska Missions kyrkan och för Bulls F08. Miryams stora dröm är att bli journalist och belysa och upplysa om de problem och orättvisor som sker i hennes hemland. Tillsammans bad SBBK och Välkommen Hit Miryam att kort intervjua Kattia och be henne berätta vad basket har betytt för henne."

Jeanette Johansson, F01 Grön coach och Breddansvarig i SBBK

 

Kattia Rahi: Basket är mitt liv

Kattia Rahi är 16 år, en aktiv basketspelare och hon var baskettränare också för Smurf i SBBK.

-Basket är mitt liv och det var  bra erfarenhet att coacha barn i laget, säger Kattia.

 Hon började spela basket när hon var 6 år gammal i Syrien med AL-jalaa laget i Aleppo och hennes familj uppmuntrade henne mycket i Syrien och hon uppmuntra henne här också i Sverige. 

-Jag spelade basket 7 och halv år och jag ska fortsätt spela basket hela mitt liv, säger hon. 

 Kattia under en basketmatch i Syrien.

Kattia har spelat med landslaget av Syrien och nu spelar hon med All stars i Sverige. Hon har flyttat från Syrien 1 år sen på grund av kriget, hon har varit i Sverige utan sina föräldrar ungefär 3 månader. Att vara i SBBK laget och att fortsätt spela basket i Sverige hjälpte henne mycket att vara i svenska samhället och att träffa svensk folk och ha nya kompisar. 

-Jag var rädd att träffa nya kompisar och nya människor men när jag började spela i SBBK jag träffade nya människor i laget och nya kompisar också, SBBK hjälpte mig mycket att vara i svenska samhället, fortsätter hon. 

Det var inte svårt med Kattia att kommunicera med dem andra för att hon kan prata engelska jätte bra. Med tiden hon lärde sig svenska i skolan då hon började prata svenska och känna sig att hon är en del av svenska samhället. Det betyder också att vara i laget hjälper Kattia mycket med svenska språket. 

-Basket betyder allt för mig jag gillade basket i Syrien och jag gillar basket nu ännu mer. När jag var i Sverige ensam utan mina föräldrar allt jag brukade göra var att spela basket, säger Kattia. 

 Bild på laget i Syrien.

Basket gjorde Kattias hälsa bättre och bättre för att basket är en bra sport för hälsan. 

-Att träna basket mycket i SBBK hjälpte min kropp att vara starkare och det förbättrade min hälsa också, förklarar hon. 

-Basket lärt mig att känslan av kärlek är inte bara för person det kan vara till spel också, adderar Kattia. 

Kattias dröm är att spela med Telge basket och att studera och vara en bra person för att hjälpa människor. 

Miriam Rafo

 

 

 

 

Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook