Sista sommarträningsdagen

Torsdag 20 augusti 2015

 

Kompisarna Halida Aslanova och Masuma Rustamli båda 9 år efter sista sommarlovsträningen. Foto: Hanna Johansson

Under sommaren har Västra Hisingen Basket (VHB) haft träningar måndag, onsdag och fredag för alla barn och ungdomar och det blev succé.

– Det har varit jätteroligt och bra, säger Halida Aslanova 9 år, jag har lärt mig att rotera och bli bättre på basket, nu är det en favoritsport faktiskt.

Halida som bor alldeles i närheten har tillsammans med sin bror Merd varit på många av VHB sommarträningar och har utvecklats för varje gång.

– Det känns väldigt betydelsefullt att vara där för dessa barn och ungdomar, säger tränare Jeff Torberntsson som själv spelat basket på hög nivå och är oerhört kunnig, det är roligt att man har fått så bra kontakt med barnen och att de tar till sig det man lär ut.

Redina Habtemariam, Nadia Dahir och Sanya Sedic är tre tjejer som dykt upp på nästan alla träningar och de förklarar hur de älskar basket.
– Min pappa och min bror hittade information om basket här i Sjumilahallen på biblioteket och trodde att det kanske var något jag var intresserad av, säger Redina, och om jag var, nu vill fortsätta med basket livet ut!
Sanya och Nadia håller med och förklarar hur de blivit snabbare, fått bättre kondition och lärt sig många nya övningar.
– Innan denna sommar visste jag inte vad en Reverse layup var eller Spin move, eller Jump stop och nu kan jag allt det, det är roligt, säger Sanya med ett leende.

Tränare Jeff förklarar hur träningarna har varit uppdelade från klockan 10-12 då de lite yngre barnen har fått tillgång till hallen och då det har varit störst fokus på lek och att lära sig det mest grundläggande. Från 12-14 har de äldre kört och då har det varit lite tuffare träningar.

– Det är ju upp och ner, och för mig som coachar för första gången har det varit lite svårt ibland men planering och så, men generellt sätt tycker jag allting har fungerat väldigt bra för alla, säger Jeff, även för de barn som inte förstår svenska så bra än, de har lärt sig att förstå basketspråket och pratar bättre och bättre svenska för varje träning.

Masuma Rustamli 9 år och lillebror Ismayil Rustamli 7 år kom till Sverige för sex månader sedan från Azerbajdzjan och har inte missat en träning.
– Jag spelade volleyboll och fiol i Azerbajdzjan, men här i Sverige började jag med basket och det är så himla kul, säger Masuma, samtidigt som hon ber kompisen Halida översätta trots att hon pratar bra svenska efter att ha varit så kort i Sverige. Denna vecka ska hon börja i skolan efter hennes första sommarlov i Sverige.
– Det ska bli roligt det också!

 

VHB som startade 2014 håller till i den fina och nybyggda Sjumilahallen och har under det första året inte spelat några matcher, i år är tanken att lag ska anmälas till seriespel.

För mer information se http://www5.idrottonline.se/VastraHisingenBasketklubb-Basket/

Text och foto:
Hanna Johansson 

 Merd Aslanova skjuter på korgen. Foto: Hanna Johansson

 Koncentrationen är hög när man ska få i bollen i korgen.  Foto: Hanna Johansson

 

 Sanya Sedic gör en Reverse layup och kompisarna Redina Habtemariam och Nadia Dahir väntar på sin tur. Foto: Hanna Johansson

Redina Habtemariam älskar basket och vill spela livet ut. Foto: Hanna Johansson

 Sanya och Nadia har blivit snabbare, fått bättre kondition och lärt sig många nya övningar under sommaren. Foto: Hanna Johansson


Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook