Nässjö Basket - mer än en idrottsförening

Fredag 6 november 2015

När det snackas om Nässjö Basket handlar det oftast om det duktiga herrligalaget och den familjära stämningen på läktarna under Ligamatcherna. Eller beundrande kommentarer om golvtorkarna, distingerade välklädda herrar med fluga. Men Nässjö Basket är så mycket mer än basket; sedan några år tillbaka har föreningen även en omfattande social verksamhet. 

Stöd åt missbrukare

Det första projektet handlade om att vara handledare för missbrukare.
Den kommunala verksamheten trampade på i gamla fotspår och man ville prova ett nytt grepp. Nässjö Basket antog utmaningen och gick in och stöttade en grupp missbrukare under en period. 

Ungdomar i marginalen

Nästa projekt handlade om att ta sig an och aktivera ett gäng uttråkade, ergo stökiga, ungdomar i högstadieåldern. Gruppen omfattade ca 25 killar med rötter från 13 länder. Samtliga var nybörjare när det gällde basket. Tre gånger i veckan var det basketträning och en gång i veckan träffades man och pratade om livet i största allmänhet. Projektet varade i tre år och finansierades av
Arvsfonden. Av de killar som deltog i projektet lever idag de flesta ett ”vanligt knegarliv” några studerar på högskola och ett fåtal är illa ute.

Fotboll på lördagskvällar

När ortens gymnasieskola drabbades av upprepade och omfattande skadegörelse kontaktade skolan Nässjö Basket. Var det någonting föreningen kunde göra? Lösningen blev fotboll i baskethallen varje lördag kl 21:00-01:00, oktober-april. V-a-r-j-e lördag. Och samma ledare; Christer Sabel och Micke Eriksson från Nässjö Basket. V-a-r-j-e lördag... Reglerna är inte många, däremot är ledarskapet tydligt. Mellan 40 och 150 ungdomar dyker vanligtvis upp. Och skadegörelsen på orten? Minskade drastiskt. 

Sommarkollo

Framgångsrika projekt uppkommer ofta när man tänker bortom gängse ramar. Att få barn till utlandsfödda föräldrar att komma på sommarkollo var en utmaning. Det handlade inte om ekonomi – en veckas läger kostade 100 kr - utan brist på referensramar. Vad är kollo? Hur kan jag veta att mitt barn är tryggt där? Nässjö Basket vände då på steken och bjöd is
tället in föräldrarna på kollo. Ett så lyckat initiativ att verksamheten ”kollo för föräldrar” eventuellt kommer att bli en del av utbildningen inom SFI i Nässjö. Och barnen? I år spenderade 80 barn sommarlovsveckor på Nässjö Baskets kollo.

Cricket

Utgångspunkten för CEFAIA - Nässjö Baskets projektgrupp heter så - är alltid ”vad vill ungdomarna”. Plattformen är basketföreningen, men tentaklerna utåt är många. När en grupp ensamkommande killar från Afghanistan inte var intresserade av basket, utan hellre ville spela cricket, ja då fick det bli så. CEFAIA började med att ordna ett studiebesök hos en cricketförening i Västerås, väl hemma igen fixades det utrustning och träningstider i tennishallen. Nästa steg är att hjälpa ungdomarna att ordna med en cricketplan på kommunens mark.

Rullande projekt

CEFAIA har en mängd rullande projekt pågående just nu. Utöver fotbollen varje lördagskväll har man grupper av nyanlända barn och ungdomar som får lära sig att cykla och simma. Och två eftermiddagar i veckan hämtar man upp en grupp barn i skolan som behöver komma tillrätta med inaktivitet och övervikt. I det fallet initierades verksamheten av skolsyster som ringde och bad om hjälp. Via skolan har föreningen även fått kontakt med 50 tjejer med utländsk bakgrund från mellanstadiet- upp till gymnasieåldern som varje vecka träffas och tränar basket, bowlar, bakar eller gör något annat kul tillsammans. Nyckeln där har varit en kvinnlig ledare som tjejerna har ett stort förtroende för.

Tydliga ramar, sunt förnuft, ett stort personligt engagemang i kombination med lyhördhet och flexibilitet. Det är CEFAIA och Nässjö Basket.

  

Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook