Västra Hisingen Basket – en mötesplats i Göteborg

Fredag 18 september 2015

Sikta skotten mot korgen
En basketförening som verkar i ett socioekonomiskt utsatt område är Västra Hisingen Basket, vars hemvist är den ökända Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Biskopsgården har fått mycket negativ uppmärksamhet i media vilket bland annat Ali Tabrizi, klubbens sportchef, vill ändra på. Ali är själv uppvuxen i Biskopsgården.

—När jag var liten hängde jag alltid med mina kompisar i baskethallarna, det blev vår fritidsgård, berättar Ali. Basketen höll oss borta från att göra annat bus på gatorna.

Efter att ha bott fem år i Stockholm flyttade Ali tillbaka till Göteborg och såg att det fanns en lucka i Biskopsgården; 
 
—Det fanns inget vettigt att göra för ungdomarna, det skedde ingen utveckling, berättar Ali vidare. 

Ali har varit verksam inom basketen sedan länge och Lundby Basket på Hisingen är hans moderklubb. Han har även arbetat i Stockholms och Westras Distriktsförbund samt Alvik Basket. När han kom tillbaka till Göteborg startade han, i samarbete med Westra BDF, föreningen Västra Hisingen Basket, vars slogan är ”Sikta skotten mot korgen”. Namnet uppkom till följd av uppmärksammade skottlossningar i området. 
 
         Foto: Tobias Jansson 

Ordet integration – nej tack
Integration är ett hett ämne i samhällsdebatten och basketen får ofta stå som gott exempel på när integration fungerar bra. Men vi vill inte prata i termer av integration, säger Ali. Vi verkar i ett område där många ungdomar har rötter i andra länder, javisst. Men det vi gör i föreningen handlar om att ge ungdomarna en chans till en vettig fritid. Resultatet blir nästan alltid integration, men det är en bonus.

Detsamma gäller föreningens engagemang i Svenska Basketbollförbundets projekt Välkommen hit som finansieras av Svenska PostkodLotteriet och som vänder sig till ensamkommande flyktingungdomar. Vi kommer alltid att ta hand om de ungdomar som kommer till oss, projekt eller inte, säger Ali. Men med extra resurser finns utökade möjligheter att besöka boenden för nyanlända och informera om föreningens verksamhet. Ali har träffat både barnen och ungdomarna men framförallt personalen för att skapa kontakt och berätta om Västra Hisingen Basket. De informationsblad som klubben skickar ut är på de olika språk som är vanligast förekommande i Biskopsgården, allt för att nå fram bättre. 


Att tänka utanför boxen – ”Green on Wheels”

  Foto: Tobias Jansson

 Respekt, samverkan, samtal, samvaro, det är några av orden som beskriver Västra Hisingen Baskets och Alis filosofi. Men hur skapar man då dessa mötesplatser där samtal kan inledas och gemenskap uppstå? Basketträningar är ett svar, ett annat är Green on wheels. 


—Många odlar fortfarande sin egen mat i andra länder, vilket har försvunnit lite i Sverige. Jag tänkte att odling kunde vara en rolig grej att göra tillsammans utanför basketplan och som även kan involvera föräldrarna, förklarar Ali.

En industridesigner hjälpte dem att konstruera de rullande ”blomkrukorna” som snart ska in i serieproduktion.

— Det är så kul att få arbeta med ungdomar och följa deras utveckling, avslutar Ali.

I våras fick Västra Hisingen Basket BK Häckens Sabine Söndergaards stipendium för extraordinära insatser för ungdomar. 
 
Skribent: Lisen Pändel 

Senaste från Instagram

Vi finns på Facebook